Jul jul, strålande jul

I år började julen hos oss lite tidigare än normalt. Vad som är normalt är ju väldigt individuellt och 'startskott' till julen finns nog lika många som människor på våran planet som firar jul. Eftersom vi inte skall vara hemma på julen ville vi få njuta av en juletid i lugn och ro. 

Tomtarna kom fram 1 december, örngott på soffan fick sin vinterpäls på sig, ljusen byttes ut till röda och vaniljdoftande värmeljus och hyacinter samt amaryllis fick ta plats på fönsterbräden. Granen kom en vecka senare. 

Har bott själv i fyra år och detta år var första gemensamma för mig och en gran. Första gången jag satt en ljusslinga runt granen och själv fick svära över hur trådarna gick i knut och oavsett hur man vände och vred var ljusen aldrig jämt - förrän de var det. Första gången jag fått gå runt och letat efter julgranspynt som passar mig i smaken, mannen i smaken samt fungerar harmoniskt hemma hos oss.

Att julen är dyr kom inte som en överraskning, men att den ändå skulle vara så dyr hade nog ingen av oss försått. Vi fick påminna oss om att dessa dekorationer kommer användas år i rad, varpå påföljande åren inte kommer vara lika kostsamma.

Tre tips till hur man når en julkänsla med lägre budget:

1. julgransdekorationer kan pysslas själv - finns massor ideer som går att göra själv för halva pengen än de man köper

2. byt plats på redan existerande dekorationer - att få matbordet att se lite mer 'juligt' och festligt ut behöver inte ändlöst med nya dekorationer, flytta bara över ljus från andra håll från hemmet, ändra ställning på löparen eller dekorera med en växt

3. julkort finns online - det finns en charm i att pyssla korten själv eller köpa söta färdiga kort. Det blir dock väldigt dyrt om man skall skicka åt flera personer för det räcker inte enbart med material, sedan behövs kuvert och frimärken också. Det finns ett stort utbud och fina kort online som kan skickas via epost. 

Jul blev en favorit högtid först några år sedan och ibland kan jag gå överstyr med musik, ljus eller små söta tomtar som sitter och gömmer sig i mossan vid adventsljusstaken, men det är väll okej? Inom oss alla finns en liten julgalning och min julgalning tenderar bara smitta av sig till min andra halva mer än den eventuellt skulle tros kunna irritera.

19 dec 2017