Där allt började

De flesta sagorna börjar med en solig dag med sjungande fåglar och fortsätter med en spridande ondska, bara för att sluta med det lyckliga slutet där kärleken övervinner allt. Vem skulle inte gilla sådana sagor? Sagor där man redan innan man öppnat boken, startat filmen eller satt på hörlurarna till Storytel, vet att det kommer sluta bra?

När jag öppnade ögonen för just inredning är fortsatt ett mysterium för mig. Trodde själv att bakning, konditori och hela Sverige bakar var min grej, något jag ville fokusera på, trots att pynt och piff alltid legat nära hjärtat. Det kan sägas att min saga inte började som de flesta sagorna. Det var inte sol och fågelsång, tvärtom, snarare turbulenta vindar. Ondskan spred sig aldrig, om inte tre år på universitetet, till något som i slutändan kanske ändå inte var det jag skulle hålla på med, räknas som ondskan?

Efter att ha lagt den med möda och besvär iihop skramlade lönen på nya örngott, plädar, ljus, verktyg för förnyande av befintliga möbler, gardiner och mattor i en alldeles för lång tid, efter att använt otaliga timmar åt att bara stirra ut i det tomma intet för att luska ut vad som verkligen saknas från tv-bänken samt en liten puff från sambon är jag nu här. Skriver det allra första inlägget till - förhoppningsvis - min framtid!

Vissa tonårstjejer slukar i sig modetidningar, trender, kollar på sminkvideos tills ögonen värker medan andra inte kan få nog av inredningstidningar, ELLE decor trendspaning, målfärgsavdelningen på Bauhaus samt färgtavlorna. Jag ska inte försöka förvränga sanningen, det finns nog inte så många tonåringar som inte kan vila innan de läst den nya ELLE decor tidningen med Svante Öquists senaste resa till Milanos inredningsmässa men de få som gör det brinner verkligen för sin sak och det kan jag påstå att jag gör. 

Så länge jag kan minnas har IKEA besöken som till andra motsvarat de värsta marddrömmarna i deras liv varit rena sjunde himlen för mig. Att sitta hemma med en bunt inredningstidningar; allt från Sköna hem till Lantliv och Hus&Hem, och mysa vinner datorspel, utekvällar och hämtamat alla gånger. Är till och med ett enkelt offer för muteri då jag pluggade till tentor gladeligen med en utlovad överraskning hängandes över mig - överraskningen inget mindre än nyaste numret av ELLE decor. 

En genuin glädje över att läsa om andras framgångshistorier med husbyggen eller av ommöblering till ett mer 'lean living' är en lycka jag vill dela med mig av. Jag kommer inte kunna förmedla känslan som sprudlar inom mig när jag får tag på en ny artikel från en favorit skribent men jag kan försöka förmedla, dela med mig av, lyckan som uppstår när man äntligen funnit den rätta vasen till sin knubbiga bambusticka eller hittat en marmorbricka i exakt rätt storlek till fönsterbrädet utan att behöva börja special beställa. Det kanske är min sagas lyckliga slut där kärleken övervinner allt. Berättelsen om hur den perfekta vasen blåste bort ondskan som den knubbiga bambustickan omringades av. Det kommer ingen veta om inte man läser vidare...

16 nov 2017