Checklistor och lägenhetsvisningar

Att vara del av den oändliga lägenhetsdjungeln när man är ute efter en bostad är rena rama mardrömmen! Det låter så mysigt, man går på visningar en söndag, får med sig flera pamfletter och häften om lägenheterna och pratar med en överglad mäklare som säljer bra in lägenheten trots att något ändå gnager i magkänslan. Sen kommer man hem och undrar varför man lämnade telefonnumret åt mäklaren för magkänslan sa ju emot trots allt. Efter några om och men i sin tankevärld pratar man med sin sambo och har plötsligt kommit fram till att man kanske är för kritisk och har för många och höga önskemål på sin checklista.

Ni ser, det är inte hopplöst men det är inte långt ifrån heller!

Det är inte ökänt att lägenheter drar in mer folk på visningar om den är väl inredd på bilderna. Det är heller inte någon nyhet att lägenheter säljer med högre priser om de är rätt inredda. Hur kan man inreda rätt då folk från alla hörn kommer på visningen och garanterat inte delar samma smak?

Några tips att tänka på: 1. inred med textilier och material som för tillfället är mode och högt rankade 2. inred hemtrevligt, för kala material eller utseende får ingen att känna sig hemma och det kommer också få visningsgästernas magkänslor att göra upprop 3. trots hemtrevligt är städat och blanka, rena, tomma ytor viktigt

Alla har sin egen inredningsstil och därför är inredningen i visningslägenheterna viktigt eftersom väldigt många har svårt att bortse från tapet, kakel eller färg på köksskåp när de känner efter om lägenheten är något som kan byggas till ett framtida hem. Är soffan minimal för ett stort rum och lämnar massor dödutrymme som inte fylls med annat vettigt eller om sängen i sovrummet är lågt i jämförelse med takhöjden känns rummen halvfärdiga. En garderob utan kläder eller 'showroom'-material minskar charmigheten i rummet.

Här sitter då jag med min checklista på saker jag tycker är viktigt i ett framtida hem för att det skall bli ett bra hem för just oss, min sambo sitter med sin lista och våra listor är inte varandra lika vilket bara höjer våra krav - gör sökandet definitivt inte lättare! Har en samling av reklamblad på lägenheter vi varit och kollat på och kontaktuppgifter till ett dussin mäklare. Lägenheter kommer ut på marknaden mer än aldrig förr och priserna går neråt, trots det är det så otroligt svårt att försöka navigera sig fram. Hitta till destination Hem. Varför? Är jag också en av dem som inte kan bortse från golvfärg och gardinmaterial för att kunna se ett hem i min stil?

Jag har som vana att gå runt på visningarna och checka in boxarna på min checklista, visualiserar inredningen jag vill att lägenheten skall få när det blir vårt. Inbillar mig vår framtid där, familjemiddagar och söndagens slöa kvällar. Ibland är det det som behövs för att man skall gå från visningen med ett leende på läpparna, förväntan som var hög när man kom på visningen ungefär lika hög när man går därifrån. Ibland räcker det bara att gå in i lägenheten och känna sig hemma. Varför har vi då inte köpt än? Jo, ibland - allt som oftast - saknas ändå något..

3 dec 2017