Blogg

Amaryllis - hemmagjord kruka

5 dec 2018

Förra året lyckades jag köpa en amaryllis blomma med medföljande 'kruka'. Egentligen var den krukan inte mer än papper och vattentättunderlag med lite krusiduller så man fick allt; blomma, kruka och dekoration, i ett. Detta år hade inte butiken det så fick hitta på eget.

Nedan följer bildserie på hur jag gjort.

Jag började med att täcka plast'krukan' med aluminiumfolie. Detta för att vattnet inte ska rinna direkt på bordet. Aluminiumfoliet ger ett skydd. Sedan klippte jag en passlig bit av bakplåtspapper för att få den där bruna, juliga men även dekorativa känslan till blomman. Råkade bara ha hårsnoddar hemma så fick bli en beige hårsnodd för att hålla allt på plats. Sist men inte minst, klippte jag kanterna på bakplåtspappret (när den redan satt runt blomman), för att ge en vacker och naturlig känsla. 

Förra året tog jag dekoratinerna i spar ifall jag skulle behöva dem senare. Killen tyckte jag var helt knäpp. Vem sparar på sådant liksom. Känns som att jag visste att jag inte skulle hitta liknande blomuppsättning detta år eftersom mitt sparande kom till nytta! Stoppade de små paketen i myllan och voilá - där hade vi en fin och julig dekoration av den så vanliga amaryllisblomman. 

En amaryllis är inte vanlig. Den demonstrerar jul för mig. Min mamma hade alltid dessa blommor hemma under juletiden. Amaryllis var vår julblomma när andra hade julstjärnor. Det har satt sina spår. Än i dag hittar man inte julstjärnor i mitt hem, medan när amaryllisen är inne, då är det jul!

Hur gör ni med julblommor? Har ni speciella blommor för julen eller är blommor något ni inte lägger vikt på beroende på årstid och festlighet?

Steg 1, börja med att införskaffa blomman

 

Steg 2, folie som vattenskydd

 

Steg 3, bakplåtspapper som skydd mot foliet + mysfaktor 

 

Steg 4, fäst bakplåtspappret med hårsnodd eller gummiband

 

Klart!

 

Tvättmedelförvaring

26 okt 2018

Av någon anledning har just förvaring för tvättmedel varit på tapeten i de inredningsforum jag hänger i. Själv har jag alltid valt att ha tvättmedlet med andra städprylar i städskåpet. Behändigt, då jag allt som oftast städar samtidigt som jag tvättar. Two in one, helt enkelt!

Efter att vi flyttade i september har jag dock blivit lite irriterad på vårt städskåp och krångligheten att nå tvättmedlet. Städskåpet sitter högst upp i köket. Tillräckligt djupt för alla grejer och trots att lägenheten har mycket förvaring har den ändå inte förvaring på det sättet. Därmed väcktes tanken att lösa tvättmedeldilemmat! Nu har vi tvättmaskin och vi tvättar oftare, vilket gör det högsta skåpet till ett än mindre önskvärt hem för våra medel.

Googlade lite kring olika förvaringar, burkar, påsar, allt. Inget som föll mig i smaken, fungerade i storlek eller passade vårt hem och den användning vi kommer ha av burken. Var en dag inne på ÖoB för att handla lite och såg dessa två vita plåtburkar som var i perfekt storlek, hade ett fint eklock (vi älskar ek) och var enkla att stänga/öppna. Dessutom kostade de hela 49 kr styck!

Väl hemma pysslade jag små etiketter. Verkligen inte svårt då jag bara klippte och klistrade lite. Eftersom etiketten är av papper och burkarna vistas i våtutrymme valde jag att plasta etiketterna istället för att limma på burken. Är väldigt nöjd med resultatet och ännu nöjdare imorgon då det skall tvättas och jag slipper bryta nacken i försök att få tag på tvättmedlet!

Ännu behövs en grön växt för att korgen med burkarna (japp, burkarna kommer ännu vara i korgen som finns bakom dem på bilderna nedan) skall kännas levande men en sak i taget, det är så man kommer framåt!

Inlägg på THDesign

11 sep 2018

För att inte bara prata om vårt hem och alla mina inredningspyssel hemma hos oss tänkte jag börja skriva om andra saker också. I takt med att hemsidan förändras kommer även innehållet göra det.

För att göra det lite enklare att följa tänker jag mig lite kategorier av texter. Bland annat tänkte jag skriva lite 'life hacks' i inredning. Eftersom jag har ett antal i fickan kommer jag hålla er i spänning och avslöja enbart ett i veckan. Sedan tänker jag mig att jag börjar skriva listor på tips och tricks men även på mina egna favoriter. Exempel kan vara; mina favorit inredningsaffärer eller do´s and don´ts i textilval.

Vill påpeka att alla inreder på olika sätt och alla har en individuell stil. Det är det som är så kul med inredning! Vore tråkigt om alla hem såg likadana ut. Däremot kan man få tips och ta lärdom av andra. Ett tips är aldrig något man behöver ta bokstavligt till sitt eget hem utan man kan antingen strunta i dem helt eller så tar man åt sig av enbart den biten som passar in i det egna.

Jag vill också gärna få ta del av era rum och hus, så om ni vill synas på bloggen får ni gärna skriva åt mig på: thdesignstockholm@gmail.com.

Ha en underbar tisdag!

Bild

DoReDo-soffa

6 sep 2018

Flytt medför alltid kaos och sedan det bästa - ny inredning! Eftersom vi nu flyttade tillfälligt fanns vissa möbler kvar i lägenheten, bland annat en soffa. Soffan är i bänkmodell och av ett väldigt slitet mörkblått tyg. Ingenting i soffan föll mig i ögat. Verkligen ingenting. Därför bestämde jag mig för att pyssla om soffan!

Soffan ska ju fortfarande se likadan ut när vi flyttar ut som den gjorde när vi flyttade in så inga för stora pysselknep får användas. Däremot tog jag synål och tråd och sydde på ett överkast som går enkelt att ta av för att tvättas men även täcker det blåa. Vi båda var positivt överraskade! Soffan fick en helt ny image och är mer vår stil nu. Passar in i vardagsrummet bättre också, vilket jag tycker är viktigt.

Detta pysselprojekt var ingenting jag hade planerat väldigt länge. Vi flyttade in på fredagkväll och på lördag hade jag utan att mäta något redan bestämt hur jag gör. På IKEA var det däremot lite knepigt att förstå sig på måtten av tyg. Man vill ju inte direkt åka tillbaka dit för att man varit slarvig själv.

Vi bestämde oss för att gå med tyg på 3m x 3m och det blev alldeles perfekt!

Sydde ihop kanterna så att de inte flyger runt, sydde upp nederkanten och 'påsade' hörnen för en mjukare känsla. Hela projektet tog mig några timmar.

Nu gick vi med vitt tyg då det passar in i vårt vardagsrum idag. Egentligen hade ljusgrått varit något vi velat, men eftersom soffan är så mörk undertill, skiner det lite igenom det vita, vilket gör att det vita inte ser helt kritvitt ut. Dessutom är den ju enkel att ta av för tvätt, vilket underlättar. Vi har heller inga småbarn eller djur, så risken för små kladdiga fingrar minskar ju. I och för sig har jag en sambo som är väldigt flottig av sig, men efter en vecka är den fortsatt vit så får bara hoppas turen håller i sig ;)

Friggebodens nya liv

5 jul 2018

Om jag skall bo, leva och kunna njuta samt vara avslappnad måste jag trivas där jag är. Därför var det av ännu större vikt att göra i ordning Friggeboden här i Segelstorp! Nu liknar den oss och sommarställe. Det är mysigt att krypa ner i säng, att sätta på en film när det börjar bli mörkt ute, sitta på verandan och jobba med ett glas vin eller bara komma in för en tyst stund.

I inlägget nedan berättade jag hur jag gjorde lådorna. Utöver lådorna satt jag upp några tavlor, införskaffade växter, lite mer textilier i sängen (jag älskar kuddar och filtar!) och fixade jag lite ljus och mysfaktor. Förvaring var det lite om, så fick använda lite fantasi och allt löste sig med lite sittpuffar med förvaring i - som dessutom fungerar som en bänk här inne!

Sängen fick som sagt lite mer textilier. Några kuddar av linne och ett överkast jag valde ha enbart i sängändan.

Väggarna här var tomma förutom en randig tapet. Därav valde jag fixa till två tavlor på ena av de tomma väggarna.

Jag älskar ju ljus och speciellt doftljus. Fick bli en liten i vanilj på byrån med kläder. Lite pynt hittade jag också i Ladan i Boarp. Äpplen har en egen betydelse i dessa trakter i Skåne. Äpplet är trakternas egna symbol. Det finns enormt mycket äppelträd och odlingar här! Äppeldekorationen är gjord av porslin och kvisten är gjord av papper. Föll mig riktigt i smaken!

Spraymåla lådor

3 jul 2018

Nu sitter jag här i Segelstorp, min bättre halvas sommarstuga, och har inrett om friggeboden vi bor i. När man har 10kvm att inreda om är inte det ett stort projekt. Det största projektet är att försöka behålla den nya inredningen i nivå med resten av stugan. Man vill absolut inte förstöra genom att göra för nytt och för nytänkande.

Därmed flyttade jag enbart sängarna ihop, löste lite nya textiler som hade en lantlig stil och fixade in blommor och lådor. Detta inlägg vill jag ägna åt lådorna, eftersom tanken var att få dem i den vita tonen som resten av stugan, men definitivt inte i en övervit ton jag gärna har hemma.

Gick in på IKEA som vem som helst i jakt efter två korgar. Där står man i den förbannade hallen med lådor av diverse sort. Det finns plast, korgar, allt möjligt med lock, lådor som står på golvet och lådor i all dess geometriska former. Trots alla dessa miljoner typer av lådor finns inte det jag söker. Kan ni tänka er frustrationen? IKEA som har allt, har inte vita lådor som inte är plast eller runda. Alla lådor jag tänkt mig har de slutat tillverka i vitt och bytt över till mörkt. Köper hela Sverige numera mörka lådor?

Hittade en låda som var i trä. Den var perfekt förutom sin färg. Men, vet ni vad? Det gör ingenting, för färg på träd går alltid att lösa! Därmed tog jag hem två sådana lådor och fick köra förbi Harald Nyborg för att införskaffa lite sprayfärg.

Hemkommen med mina inköp satt jag igång med att montera lådorna för att sedan spraya dem. Det står att färgen behöver torka i 24 timmar men jag lät min bara torka i 12 timmar då jag inte sprayade färg så tjockt.

Min tanke var ju att få ihop en lantlig stil av vitt, det vill säga, ett tunt lager av vitt där den egentliga träfärgen lite syns i bakgrunden. Slutresultatet blev så fint!

Lådan kan köpas i original HÄR.

Nedan kan ni se bilder på processen.

Sockersött

15 jan 2018

Ni vet när man går runt på stan, fikar på något fik, besöker vänner eller tar en rundtur på Mio och bara faller för någon inredningsdetalj? 

En vecka sedan besökte jag Prag med en god vän till mig och som inte all arkitektur skulle ha räckt för att huvudet skulle på snurr av alla nya intryck såg jag en och annan inredningsdetalj som jag föll pladask för direkt.

Ett av dessa var ett fik vi hittade oss själva i. Vi var ute efter något autentiskt, något orginellt som inte kunde jämföras med espresso house eller starbucks och hittade till Doughnut heaven! Alla bakelser var hemgjorda, alla munkar fanns bara ett visst antal av. Fiket var litet och jordnära med en lantig stil. Det fanns målningar från kända tjeckiska målare uppe på väggarna och lite prylar man kunde köpa som exempelvis en tygkasse med fikets print och logga, bakelser gjorda av träd till barnens tekalas osv. 

Det jag snappade bäst upp var handtvätt-stället i fikets högra hörn. Där fanns ett fat och en kran, lite åkerblommor vackert uppsatt i en vas och en korg av träd som innehöll små små handdukar att tårka händerna i. Hela sinken var fastsatt i ett bord av mörkträd. Det var det sötaste tvättstället jag skådat! Eftersom munkarna var så kladdiga satt den där som pricken på i:et. Det behövdes en tvätt efter måltiden och vad är inte bättre än att slippa kränga sig in på en toalett om man bara skall tvätta händerna?

Utöver den söta lantisstilen hade ägaren ett eget lite hörn hon satt i när hon inte tog hand om sina gäster. Hörnet bestod av en soffa - ja det såg ut som en soffa på långt håll - som var ombyggd av ett gammalt badkar! I badkaret satt hon bland kuddar och filtar framför ett litet tebord. 

Snacka om att de hade använt sig av DoRedo metoder och verkligen fått allt att gå ihop utan att se för loppisaktigt ut och fortsatt ha en känsla av Doughnuterian som den var.

Jul jul, strålande jul

19 dec 2017

I år började julen hos oss lite tidigare än normalt. Vad som är normalt är ju väldigt individuellt och 'startskott' till julen finns nog lika många som människor på våran planet som firar jul. Eftersom vi inte skall vara hemma på julen ville vi få njuta av en juletid i lugn och ro. 

Tomtarna kom fram 1 december, örngott på soffan fick sin vinterpäls på sig, ljusen byttes ut till röda och vaniljdoftande värmeljus och hyacinter samt amaryllis fick ta plats på fönsterbräden. Granen kom en vecka senare. 

Har bott själv i fyra år och detta år var första gemensamma för mig och en gran. Första gången jag satt en ljusslinga runt granen och själv fick svära över hur trådarna gick i knut och oavsett hur man vände och vred var ljusen aldrig jämt - förrän de var det. Första gången jag fått gå runt och letat efter julgranspynt som passar mig i smaken, mannen i smaken samt fungerar harmoniskt hemma hos oss.

Att julen är dyr kom inte som en överraskning, men att den ändå skulle vara så dyr hade nog ingen av oss försått. Vi fick påminna oss om att dessa dekorationer kommer användas år i rad, varpå påföljande åren inte kommer vara lika kostsamma.

Tre tips till hur man når en julkänsla med lägre budget:

1. julgransdekorationer kan pysslas själv - finns massor ideer som går att göra själv för halva pengen än de man köper

2. byt plats på redan existerande dekorationer - att få matbordet att se lite mer 'juligt' och festligt ut behöver inte ändlöst med nya dekorationer, flytta bara över ljus från andra håll från hemmet, ändra ställning på löparen eller dekorera med en växt

3. julkort finns online - det finns en charm i att pyssla korten själv eller köpa söta färdiga kort. Det blir dock väldigt dyrt om man skall skicka åt flera personer för det räcker inte enbart med material, sedan behövs kuvert och frimärken också. Det finns ett stort utbud och fina kort online som kan skickas via epost. 

Jul blev en favorit högtid först några år sedan och ibland kan jag gå överstyr med musik, ljus eller små söta tomtar som sitter och gömmer sig i mossan vid adventsljusstaken, men det är väll okej? Inom oss alla finns en liten julgalning och min julgalning tenderar bara smitta av sig till min andra halva mer än den eventuellt skulle tros kunna irritera.

Checklistor och lägenhetsvisningar

3 dec 2017

Att vara del av den oändliga lägenhetsdjungeln när man är ute efter en bostad är rena rama mardrömmen! Det låter så mysigt, man går på visningar en söndag, får med sig flera pamfletter och häften om lägenheterna och pratar med en överglad mäklare som säljer bra in lägenheten trots att något ändå gnager i magkänslan. Sen kommer man hem och undrar varför man lämnade telefonnumret åt mäklaren för magkänslan sa ju emot trots allt. Efter några om och men i sin tankevärld pratar man med sin sambo och har plötsligt kommit fram till att man kanske är för kritisk och har för många och höga önskemål på sin checklista.

Ni ser, det är inte hopplöst men det är inte långt ifrån heller!

Det är inte ökänt att lägenheter drar in mer folk på visningar om den är väl inredd på bilderna. Det är heller inte någon nyhet att lägenheter säljer med högre priser om de är rätt inredda. Hur kan man inreda rätt då folk från alla hörn kommer på visningen och garanterat inte delar samma smak?

Några tips att tänka på: 1. inred med textilier och material som för tillfället är mode och högt rankade 2. inred hemtrevligt, för kala material eller utseende får ingen att känna sig hemma och det kommer också få visningsgästernas magkänslor att göra upprop 3. trots hemtrevligt är städat och blanka, rena, tomma ytor viktigt

Alla har sin egen inredningsstil och därför är inredningen i visningslägenheterna viktigt eftersom väldigt många har svårt att bortse från tapet, kakel eller färg på köksskåp när de känner efter om lägenheten är något som kan byggas till ett framtida hem. Är soffan minimal för ett stort rum och lämnar massor dödutrymme som inte fylls med annat vettigt eller om sängen i sovrummet är lågt i jämförelse med takhöjden känns rummen halvfärdiga. En garderob utan kläder eller 'showroom'-material minskar charmigheten i rummet.

Här sitter då jag med min checklista på saker jag tycker är viktigt i ett framtida hem för att det skall bli ett bra hem för just oss, min sambo sitter med sin lista och våra listor är inte varandra lika vilket bara höjer våra krav - gör sökandet definitivt inte lättare! Har en samling av reklamblad på lägenheter vi varit och kollat på och kontaktuppgifter till ett dussin mäklare. Lägenheter kommer ut på marknaden mer än aldrig förr och priserna går neråt, trots det är det så otroligt svårt att försöka navigera sig fram. Hitta till destination Hem. Varför? Är jag också en av dem som inte kan bortse från golvfärg och gardinmaterial för att kunna se ett hem i min stil?

Jag har som vana att gå runt på visningarna och checka in boxarna på min checklista, visualiserar inredningen jag vill att lägenheten skall få när det blir vårt. Inbillar mig vår framtid där, familjemiddagar och söndagens slöa kvällar. Ibland är det det som behövs för att man skall gå från visningen med ett leende på läpparna, förväntan som var hög när man kom på visningen ungefär lika hög när man går därifrån. Ibland räcker det bara att gå in i lägenheten och känna sig hemma. Varför har vi då inte köpt än? Jo, ibland - allt som oftast - saknas ändå något..

Blomstrande hem med blommor

17 nov 2017

Jag tror inte jag är ensam om att gilla blommor och växter men inte för mitt liv lyckas hålla dem vid liv längre än någon vecka. Utöver min hopplösa vård av växter är det svårt att inte bli kär i varenda grönskande sak man ser då år 2017 har präglats av en grön trend i form av både fysiska växter men även växter i print. 

Växter i hemmet ger en behaglig och mer harmonisk känsla till varje rum, oavsett storlek på varken växt eller rum. En liten kaktus kan kännas tråkig och just det - liten - där man står på Plantagen men med rätt sort av kruka kommer även den lilla kaktusen väcka liv i rummet där hemma. 

Ingen vill ha plastblommor där hemma och därav blir oftast hemmen blom- och växtfria. För oss som ofta är på vift, har ett minne som en guldfisk och därmed sällan kommer ihåg att ge våra växter den näring de behöver är just kaktusar och bamboväxter ett ypperligt tips. Måste erkänna att det i badrummet där hemma finns en plastblomma, trots att jag inte är så förtjust i idén vanligtvis. Orsaken till plastblomma i badrummet är att som jag ovan konstaterat ger växter en mer levande känsla och då badrummet är så mörkt skulle allt annat dö.

På så gott som varje yta där hemma sitter en blomma eller en växt nöjd och belåten. Eftersom jag är känd för att glömma vattna mina växter men ändå gillar deras närvaro och utseende, föredrar jag grönska som inte dör det första de får för sig. Kaktusar, bamboväxter, blommor i form av kalankoe - som förövrigt är väldigt tålig och blommar hela året om - samt snittblommor.

Där allt började

16 nov 2017

De flesta sagorna börjar med en solig dag med sjungande fåglar och fortsätter med en spridande ondska, bara för att sluta med det lyckliga slutet där kärleken övervinner allt. Vem skulle inte gilla sådana sagor? Sagor där man redan innan man öppnat boken, startat filmen eller satt på hörlurarna till Storytel, vet att det kommer sluta bra?

När jag öppnade ögonen för just inredning är fortsatt ett mysterium för mig. Trodde själv att bakning, konditori och hela Sverige bakar var min grej, något jag ville fokusera på, trots att pynt och piff alltid legat nära hjärtat. Det kan sägas att min saga inte började som de flesta sagorna. Det var inte sol och fågelsång, tvärtom, snarare turbulenta vindar. Ondskan spred sig aldrig, om inte tre år på universitetet, till något som i slutändan kanske ändå inte var det jag skulle hålla på med, räknas som ondskan?

Efter att ha lagt den med möda och besvär iihop skramlade lönen på nya örngott, plädar, ljus, verktyg för förnyande av befintliga möbler, gardiner och mattor i en alldeles för lång tid, efter att använt otaliga timmar åt att bara stirra ut i det tomma intet för att luska ut vad som verkligen saknas från tv-bänken samt en liten puff från sambon är jag nu här. Skriver det allra första inlägget till - förhoppningsvis - min framtid!

Vissa tonårstjejer slukar i sig modetidningar, trender, kollar på sminkvideos tills ögonen värker medan andra inte kan få nog av inredningstidningar, ELLE decor trendspaning, målfärgsavdelningen på Bauhaus samt färgtavlorna. Jag ska inte försöka förvränga sanningen, det finns nog inte så många tonåringar som inte kan vila innan de läst den nya ELLE decor tidningen med Svante Öquists senaste resa till Milanos inredningsmässa men de få som gör det brinner verkligen för sin sak och det kan jag påstå att jag gör. 

Så länge jag kan minnas har IKEA besöken som till andra motsvarat de värsta marddrömmarna i deras liv varit rena sjunde himlen för mig. Att sitta hemma med en bunt inredningstidningar; allt från Sköna hem till Lantliv och Hus&Hem, och mysa vinner datorspel, utekvällar och hämtamat alla gånger. Är till och med ett enkelt offer för muteri då jag pluggade till tentor gladeligen med en utlovad överraskning hängandes över mig - överraskningen inget mindre än nyaste numret av ELLE decor. 

En genuin glädje över att läsa om andras framgångshistorier med husbyggen eller av ommöblering till ett mer 'lean living' är en lycka jag vill dela med mig av. Jag kommer inte kunna förmedla känslan som sprudlar inom mig när jag får tag på en ny artikel från en favorit skribent men jag kan försöka förmedla, dela med mig av, lyckan som uppstår när man äntligen funnit den rätta vasen till sin knubbiga bambusticka eller hittat en marmorbricka i exakt rätt storlek till fönsterbrädet utan att behöva börja special beställa. Det kanske är min sagas lyckliga slut där kärleken övervinner allt. Berättelsen om hur den perfekta vasen blåste bort ondskan som den knubbiga bambustickan omringades av. Det kommer ingen veta om inte man läser vidare...

 

Jag tror inte jag är ensam om att gilla blommor och växter men inte för mitt liv lyckas hålla dem vid liv längre än någon vecka. Utöver min hopplösa vård av växter är det svårt att inte bli kär i varenda grönskande sak man ser då år 2017 har präglats av en grön trend i form av både fysiska växter men även växter i print. 

Växter i hemmet ger en behaglig och mer harmonisk känsla till varje rum, oavsett storlek på varken växt eller rum. En liten kaktus kan kännas tråkig och just det - liten - där man står på Plantagen men med rätt sort av kruka kommer även den lilla kaktusen väcka liv i rummet där hemma. 

Ingen vill ha plastblommor där hemma och därav blir oftast hemmen blom- och växtfria. För oss som ofta är på vift, har ett minne som en guldfisk och därmed sällan kommer ihåg att ge våra växter den näring de behöver är just kaktusar och bamboväxter ett ypperligt tips. Måste erkänna att det i badrummet där hemma finns en plastblomma, trots att jag inte är så förtjust i idén vanligtvis. Orsaken till plastblomma i badrummet är att som jag ovan konstaterat ger växter en mer levande känsla och då badrummet är så mörkt skulle allt annat dö.

På så gott som varje yta där hemma sitter en blomma eller en växt nöjd och belåten. Eftersom jag är känd för att glömma vattna mina växter men ändå gillar deras närvaro och utseende, föredrar jag grönska som inte dör det första de får för sig. Kaktusar, bamboväxter, blommor i form av kalankoe - som förövrigt är väldigt tålig och blommar hela året om - samt snittblommor.