Amaryllis - hemmagjord kruka

Förra året lyckades jag köpa en amaryllis blomma med medföljande 'kruka'. Egentligen var den krukan inte mer än papper och vattentättunderlag med lite krusiduller så man fick allt; blomma, kruka och dekoration, i ett. Detta år hade inte butiken det så fick hitta på eget.

Nedan följer bildserie på hur jag gjort.

Jag började med att täcka plast'krukan' med aluminiumfolie. Detta för att vattnet inte ska rinna direkt på bordet. Aluminiumfoliet ger ett skydd. Sedan klippte jag en passlig bit av bakplåtspapper för att få den där bruna, juliga men även dekorativa känslan till blomman. Råkade bara ha hårsnoddar hemma så fick bli en beige hårsnodd för att hålla allt på plats. Sist men inte minst, klippte jag kanterna på bakplåtspappret (när den redan satt runt blomman), för att ge en vacker och naturlig känsla. 

Förra året tog jag dekoratinerna i spar ifall jag skulle behöva dem senare. Killen tyckte jag var helt knäpp. Vem sparar på sådant liksom. Känns som att jag visste att jag inte skulle hitta liknande blomuppsättning detta år eftersom mitt sparande kom till nytta! Stoppade de små paketen i myllan och voilá - där hade vi en fin och julig dekoration av den så vanliga amaryllisblomman. 

En amaryllis är inte vanlig. Den demonstrerar jul för mig. Min mamma hade alltid dessa blommor hemma under juletiden. Amaryllis var vår julblomma när andra hade julstjärnor. Det har satt sina spår. Än i dag hittar man inte julstjärnor i mitt hem, medan när amaryllisen är inne, då är det jul!

Hur gör ni med julblommor? Har ni speciella blommor för julen eller är blommor något ni inte lägger vikt på beroende på årstid och festlighet?

Steg 1, börja med att införskaffa blomman

 

Steg 2, folie som vattenskydd

 

Steg 3, bakplåtspapper som skydd mot foliet + mysfaktor 

 

Steg 4, fäst bakplåtspappret med hårsnodd eller gummiband

 

Klart!

 

5 dec 2018